Auton valinta

Auton valintaan ei välttämättä tarvitse käyttää hirvittävästi aikaa. On syytä tutustua markkinoilla oleviin omiin tarpeisiin vastaaviin automalleihin, vertailla sekä lukea testejä ja kokemuksia. Nykyisin tämän kaiken voi tehdä paljon nopeammin käyttäen Internetiä.

Kun pohjatyö on tehty on viimeistään syytä käydä katsastamassa autoja liikkeessä. Kiinnostavat yksilöt kannattaa koeajaa. Koeajon avulla saa hyvän tuntuman autoon, oheislaitteisiin ja suorituskykyyn. Tärkeintä on nimenomaan auton soveltuvuus omaan käyttöön. Hyvä myyjä osaa kysyä oikeita kysymyksiä ja voi auttaa löytämään tarpeitasi vastaavan automallin ja siitä oikean version (moottori, ulkonäkö, lisävarusteet). Valitettavasti kaikki myyjät eivät ole riittävän kiinnostuneista siitä mitä asiakas hakee ja esittelevät mieluusti autojen uusia erityisominaisuuksia, vaikka ne eivät ole oleellisia asiakkaalle.

Auton valintaan vaikuttavia tekijöitä

Auton valinnassa kannattaaottaa huomioon:

  • Käyttötarkoitus
  • Tilantarve
  • Lisävarusteet
  • Ajotuntuma
  • Turvallisuus
  • Ulkonäkö
  • Takuu
  • Hinta
  • Käytön taloudellisuus
  • Jälleenmyyntiarvo

Käyttötarkoitus

Auto on syytä valita käyttötarkoituksen mukaan. Työkäyttö voi asettaa autolle erilaisia vaatimuksia kuin omaan käyttöön hankittava auto. Vai käytetäänkö autoa molempiin? Onko autolla tarkoitus ajaa pääasiassa matka-ajoa vai taajaman sisällä? Taajaman sisällä kompakti koko voi olla toivottavaa, jotta sopivien parkkipaikkojen löytäminen on helpompaa. Sen sijaan matka-ajossa yleensä isompi auto koetaan miellyttävämmäksi.

Tilantarve

Jos autoa käyttää työkäyttöön ja tarve on kuljettaa esimerkiksi työvälineitä, voi tilantarve olla olennaisesti erilainen kuin kaupungissa asuvan sinkun kaupunkiajeluun. Perheellisellä voi olla tarve hankkia tilavampi auto, johon mahtuvat esimerkiksi lastenvaunut. Mikäli lemmikkieläimiä on tarkoitus kuljettaa autolla, on tämä syytä ottaa huomioon autoa hankkiessa. Harrastevälineet voivat myös vaatia reilusti tilaa.

Lisävarusteet

Peräkoukku, kattoikkuna, ilmastointi ja erikoisvanteet ovat yleisimpiä lisävarusteita integroitujen navigaattoreiden, metallinhohtovärien ja laadukkaampien verhoilujen (esimerkiksi nahkaverhoilu) ohella. Myös Xenon-valot ovat suosittuja lisävarusteita, mikäli niitä ei tarjota vakiovarusteena halutussa varustetasossa automallista.

Ajotuntuma

Auton ajotuntuma selviää ainoastaan todella koeajamalla auto, sillä se on subjektiivinen kokemus autosta eli auton ajofiilis. Toisaalta ajotuntumaan vaikuttavia tekijöitä ovat myös auton mitattavissa olevat tekniset ominaisuudet kuten kiihtyvyys sekä selkeästi kokeiltavissa olevat ominaisuudet kuten ohjautuvuus. Auton ergonomia vaikuttaa myös oleellisesti ajotuntumaan.

Turvallisuus

Auton turvarusteita ovat esim.  ABS-jarrut (lukkiutumattomat jarrut), turvatyynyt sekä turvallinen rakenne törmäystilanteissa (autoille tehdään törmäystestivertailuja). Myös hyvät ja tehokkaat ajovalot voidaan ehdottomasti laskea turvavarusteiksi. Uusimmissa kalliimman luokan autoissa on jo turvavarusteita, joiden avulla autot osaavat tunnistaa itse vaaratilanteita ja varoittaa niistä.

Ulkonäkö

Auton ulkonäkö on luonnollisesti subjektiivinen kokemus. Toinen pitää Mini Cooperista toinen Mercedes-Benzistä nahkaverhoilulla. Muotoilu ja auton värisävyt sekä sisältä että ulkoa luovat autolle persoonallisuutta. Tärkeintä on että olet sinut tulevan autosi kanssa ja ulkonäkö miellyttää silmää.

Takuu

Takuu on valmistajan tai maahantuojan myöntämä ylimääräinen lupaus ongelmien korjaamisesta takuuseen liittyvissä asioissa mikäli niitä ilmenee takuuaikana. Suomessa kuluttajansuojalaki määrittelee perusperiaatteet autokaupalle. Tiivistettynä voisi sanoa, että myyjä vastaa virheistä ja kuluttaja ajoneuvon asianmukaisesta käytöstä. Tarkemmin asiasta voi lukea Kuluttajaviraston ja kuluttaja-asiamiehen linjauksesta.

Hinta

Ostettaessa auto sen hinta muodostuu ostohinnasta ja mahdollisista rahoituskustannuksista. Hintaa voi pyrkiä tinkimään ja uusiin autoihin voi myös pyrkiä tinkimään mukaan lisävarusteita.

Käytön taloudellisuus

Auton käytön taloudellisuus vaikuttaa paljon auton käyttöiän kokonaiskustannuksiin. Kysymyksessä ei ole ainoastaan polttoaineen hinta vaan myös huoltokustannukset. Käytön taloudellisuuteen vaikuttaa onko auto bensiini vai dieselkäyttöinen. Tämä päätös on parasta tehdä arvioimalla vuosittaiset ajokilometrit ja laskemalla kumpi vaihtoehto on edullisempi. Lisää pohdintaa aiheesta Bensiini vai dieselauto? -artikkelissa.

Jälleenmyyntiarvo

Odotettu auton jälleenmyyntiarvo vaikuttaa myös auton ostopäätökseen. Jos auton haluaa vaihtaa uuteen esimerkiksi kolmen vuoden päästä hankinnasta, voi jälleenmyyntiarvoissa olla merkittäviä eroja. Eroja on esimerkiksi eri automerkkien ja mallien välillä. Auton kunto ja ajetut kilometrit sekä auton varustetaso vaikuttavat myös auton jälleenmyyntiarvoon.

Ei kommentteja »

No comments yet.

Leave a comment